Doktersassistente
De assistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Ze maakt afspraken voor het spreekuur, de huisbezoeken en het telefonische spreekuur. Zij weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. U kunt haar ook bellen voor uitslagen van urine- of bloedonderzoek en voor herhalingsrecepten.
U kunt bij de assistente verder terecht voor:
- Herhaalrecepten;
- het meten van de bloeddruk;
- aanstippen van wratten;
- verbinden van wonden;
- oren uitspuiten;
- hechtingen verwijderen;
- urine onderzoek;
- uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek).
Maak hiervoor telefonisch een afspraak, op werkdagen tussen 8.00 tot 11.00 uur.
De assistentes zijn voor deze medische taken opgeleid en hebben ook een geheimhoudingsplicht. Medische handelingen vinden altijd onder eindverantwoordelijkheid van de huisarts plaats.
Praktijkondersteuners
De Zorghoek Bergschenhoek heeft 3 praktijkondersteuners in dienst die, in opdracht van en in nauw overleg met de huisarts, zelfstandig activiteiten uitvoeren.
De praktijkondersteuners somatiek (POH-S) voeren de volgende handelingen uit:
- Cardiovasculair risicomanagement;
- diabetes Mellitus begeleiding;
- astma en COPD begeleiding;
- 24-uurs bloeddruk meting;
- longfunctietesten;
- advies en behandeling anticonceptie;
- incontinentie;
- onderzoek bloedvaten (enkel/arm index)
- minimale interventiestrategie stoppen met roken en alcohol.
De praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ):
Als je huisarts vermoedt dat je psychische klachten hebt of als je een chronisch psychiatrische aandoening hebt waarvoor je niet meer behandeld wordt, kan hij je in contact brengen met de praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ). Een POH-GGZ helpt je met uiteenlopende klachten zoals somberheid, verslavingsproblemen, slaapproblemen, piekeren, angstklachten, maar ook met problemen in een relatie of op het werk.
De praktijkondersteuner werkt onder de verantwoordelijkheid van je huisarts, heeft een eigen spreekuur en rapporteert in jouw dossier bij je huisarts. Hij is een gediplomeerd medewerker en heeft bijna altijd een verpleegkundige achtergrond met een geldige BIG-registratie.
Persoonlijke begeleiding
Nadat je overleg hebt gehad met je huisarts, plant de doktersassistente een eerste gesprek in. Tijdens dit gesprek breng je samen met de praktijkondersteuner je klachten in kaart en kijken jullie welke problemen er precies spelen. Dit gebeurt aan de hand van gesprekken en bijvoorbeeld het invullen van vragenlijsten.
Na afloop krijg je gelijk een advies voor een behandeltraject. Uiteraard is het behandeltraject afhankelijk van het soort klachten dat je hebt. Daarom kan dit bestaan uit één of meerdere gesprekken met de praktijkondersteuner of een doorverwijzing naar een andere professional, bijvoorbeeld naar een psycholoog, psychiater, pedagoog of maatschappelijk werker. De praktijkondersteuner heeft namelijk goede contacten met andere hulpverleners in en rond de huisartsenpraktijk.
Behandeltraject
Samen met je praktijkondersteuner kijk je wat haalbaar is gezien jouw situatie. Soms bieden de gesprekken die je hebt ondersteuning en handvatten om je klachten helemaal te laten verdwijnen. En soms juist om ze te leren accepteren en er goed mee om te gaan.
In ieder geval maakt de praktijkondersteuner gebruik van je eigen kwaliteiten en krachten. Deze worden ingezet zodat je je problemen weer de baas wordt. Deze methode wordt ook wel ‘empowerment’ genoemd.
Praktisch
Een gesprek duurt maximaal 30 minuten. Uitzondering daarop is het kennismakingsgesprek. Die kan soms 45 minuten duren, maar dan laten we je dat van te voren weten.
De vervolggesprekken worden door de doktersassistente of de praktijkondersteuner ingepland.
Het gesprek vindt plaats op een plek die voor jou en jouw behandeling het beste is. In de praktijk van de huisarts, telefonisch of thuis.
De diensten van de praktijkondersteuner GGZ worden volledig vergoed vanuit je basisverzekering.