Medische verklaring
Het komt steeds vaker voor dat allerlei instanties om een medische verklaring vragen. Indien u patiënt bent bij onze praktijk mogen wij op grond van de regels van de KNMG – de beroepsorganisatie voor artsen – geen schriftelijke of mondelinge medische verklaringen afleggen over uw gezondheid, ziekte, invaliditeit of arbeidsongeschiktheid. Dergelijke verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts d.w.z. een arts waarbij u niet onder behandeling bent. De twee belangrijkste redenen hiervoor zijn dat uw huisarts zich dient te concentreren op uw behandeling en een goede vertrouwensrelatie met u moet kunnen opbouwen. In dit kader past niet dat uw huisarts in een belangenconflict betrokken raakt. Daarnaast kan uw huisarts niet altijd beoordelen wat precies de criteria zijn voor bijvoorbeeld een oordeel over uw arbeidsongeschiktheid.
Meer informatie over medische verklaringen vindt u hier.
Mocht een vragende instantie toch medische informatie nodig hebben, dan kunnen zij een onafhankelijk arts aanwijzen of door hun medisch adviseur informatie laten opvragen. Wel mag uw eigen huisarts op uw verzoek aan andere artsen of instanties informatie verschaffen uit uw medische dossier. Dit gebeurt uiteraard alleen als u daarvoor toestemming heeft gegeven en een schriftelijk verzoek daartoe heeft ingediend bij uw huisarts. Er zijn kosten verbonden aan deze informatieverstrekking. Wij verzoeken u uw verzoek tijdig te doen, houdt u rekening met een termijn van beantwoording van drie weken.
Huisartsen geven geen geneeskundige verklaring af op verzoek van werkgevers, scholen en andere instanties. In Nederland worden dergelijke verklaringen door onafhankelijke artsen afgegeven en niet door de behandelende (huis)artsen. In dit bericht leest u hier meer over.
De beoordeling of iemand kan werken en onder welke voorwaarden is bijvoorbeeld aan de bedrijfsarts. En een verklaring dat een leerling een chronische ziekte heeft en daardoor verkouden is of hoest, en niet besmet is met het COVID-19-virus, is aan de ouders. De LHV vraagt hier landelijk continu aandacht voor, omdat in berichtgeving af en toe iets anders gesuggereerd wordt, wat een hoop vragen bij huisartsen oplevert.
Kunnen of mogen werken
De LHV krijgt nog steeds veel vragen van huisartsen die verzoeken krijgen om te beoordelen of mensen met een verhoogd risico kunnen en mogen werken. Of huisartsen worden gevraagd om weer opstartende beroepen of zorgonderdelen extra te beoordelen, indiceren of verwijzen. Bijvoorbeeld bij leraren, nu de scholen weer opstarten. Dat is niet de bedoeling, en niet anders dan hoe het altijd al was bij vragen over inzetbaarheid van medewerkers.
Behandeling en bescherming
Voor beoordelingen of een behandeling wel echt noodzakelijk is en of extra bescherming nodig is, is de huisarts ook niet nodig. Andere zorgprofessionals kunnen daar heel goed zelf over oordelen.
Geneeskundige verklaring
Van scholen krijgen huisartsen soms verzoeken om een verklaring dat een leerling vanwege een andere oorzaak verkouden is of hoest (dan een besmetting met het COVID-19-virus), bijvoorbeeld vanwege een chronische ziekte of hooikoorts. Deze verzoeken om geneeskundige verklaringen horen ook niet bij de huisarts.
Wat betreft het afnemen van testen, geldt, dat de huisarts alleen testen afneemt, als een patiënt met coronaverdachte klachten zich meldt bij de huisartsenpraktijk en de uitslag van belang is om het medisch behandelbeleid voor deze individuele patiënt te kunnen bepalen. Wij hebben géén toegang tot serologische testen om te kijken of patiënten al corona hebben doorgemaakt.